במשפט אחד: הנחיות חדשות של רשות המסים לגבי השקעה בחברות טכנולוגיות באמצעות SAFE

עדכון לקוחות

לקוחות וידידים יקרים,

בהמשך להנחיות שהוצאו על ידי רשות המסים בשנת 2023, ואשר תחולתן פקעה ב – 31.12.24 (ראו עדכון קודם שלנו בנושא) פרסמה רשות המסים (ב – 29 בינואר 2025) הנחיות חדשות, שיחולו על מיסוי השקעות באמצעות Simple Agreement for Future Equity – SAFE, בחברות טכנולוגיות ישראליות בשנים 2025-2026. מידע זה חשוב לחברות ולמשקיעים גם יחד – בפרט נוכח העובדה ש – SAFE הפך למכשיר מימוני נפוץ ומקובל.

רקע כללי:

חוזה SAFE הוא כלי פיננסי המאפשר לחברות פרטיות לגייס הון במהירות וביעילות, תוך דחיית הקצאת המניות למועד מאוחר יותר. זהו פתרון אידיאלי לחברות שאין להן שווי מוסכם בעת החתימה על החוזה. ההון מוזרם לחברה במועד ההשקעה, אך הקצאת המניות מתבצעת במועד מאוחר יותר, כאשר שווי החברה מוסכם עם המשקיעים במסגרת סבב השקעה עתידי. בנוסף – משקיעי ה – SAFE נהנים בדרך כלל מהנחה על מחיר המניה בסבב ההשקעה העתידי או מהגנה נוספת על שווי (כך שהמרת השקעתם למניות תיעשה על בסיס מחיר למניה שלא יעלה על הנמוך מבין: המחיר המתקבל לאחר החלת ההנחה או המחיר הנגזר משווי חברה מירבי שנקבע מראש במועד ההשקעה).

הנחיות מס הכנסה אינן מגבילות או קובעות את תוכנם של הסכמי SAFE, אך הן מציינות את התנאים אשר עם התקיימם יוכרו משקיעי ה- SAFE כמשקיעים בהון המניות של חברות היעד, ולא ימוסו בגין ההפרש בין מחיר המניה הריאלי בעת המרת הסכום שהושקע על ידיהם למניות לבין המחיר למניה לפיו הוקצו להם המניות בהמרה. 

ההנחיות:

סוג החברות

החברות הזכאיות להכרת רשויות המס בהשקעה בהן באמצעות SAFE כהשקעה הונית הן חברות פרטיות תושבות ישראל הפועלות בתחום התעשייה עתירת הידע אשר מרבית הוצאותיהן מסווגות כהוצאות מחקר ופיתוח. עוד נדרש כי חברות כאלו לא יבצעו גיוס הון לפי שווי מניה ידוע בשלושת החודשים שקדמו לחתימה על SAFE.

תנאי ה – SAFE

– סכום ההשקעה במסגרת SAFE לא יעלה על 20 מיליון דולר למשקיע בודד (במישרין או בעקיפין).

– המשקיע אינו רשאי להעביר את זכויותיו מכח  ה- SAFE לצד ג' (למעט "נעברים מותרים") ללא הסכמת החברה עד לאירוע ההקצאה.

– ההשקעה מיועדת להקצאת מניות בלבד, בהתאם למנגנון שנקבע בחוזה.

– סכום ההשקעה יומר אוטומטית במקרה של סבב השקעה עתידי (שלפחות 25% מהכספים הכלולים בו אינם נובעים מ – SAFE), Exit, הנפקה או במועד שנקבע מראש. 

– אין למשקיע זכות להחזר כספי שלא על דרך הקצאת מניות, למעט במקרים מסוימים כמו פירוק החברה.

– ה- SAFE אינו כולל התחייבות לתגמול כספי או ריבית למשקיע.

– לא יינתנו למשקיעי ה- SAFE בטוחות או שיעבודים כלשהם.

– ניתן לקבוע עד שלוש דרגות הנחה להמרה – על בסיס חלוף הזמן, או בהתאם לעמידה/אי עמידה באבני דרך – כאשר שיעור ההנחה המירבי יינתן לא יאוחר מחלוף שלוש שנים מהשקעת ה – SAFE.

תנאים נוספים:

– מכירת המניות תתבצע לאחר תקופה מינימלית של 12 חודשים ממועד החתימה על ה – SAFE או 9 חודשים ממועד הקצאת מניות למשקיעי ה – SAFE ( אלא אם מכירת המניות היא במסגרת אירוע EXIT).

– במכירה – המחיר למניה שיקבל משקיע ה – SAFE יהיה זהה למחיר שמקבלים בעלי מניות מאותו סוג.

השלכות המס במקרה של עמידה בתנאים (כאשר רשויות המס שומרות לעצמן את הסמכות לקבוע אחרת במקרים פרטניים – כגון בעלי שליטה, השקעה שתיחשב כעסק, ועוד):

– ההשקעה תיחשב כמקדמה על חשבון מניות, ולא יחול אירוע מס במועד הקצאת המניות.

– במקרה של מכירת המניות, התמורה תיחשב כהכנסה ממכירת מניות.

– אם לא יתקיימו כל התנאים במועד ההקצאה, העסקה תיבחן מחדש וייתכן שתסווג כהכנסה מריבית או עסקה אחרת.

תחולה:
ההנחיות חלות על עסקאות SAFE שנחתמו או יחתמו בין 1 בינואר 2025 ל-13 בדצמבר 2026. ניתן להשתמש בהן להבהרת הנחיות קודמות לעסקאות שנחתמו לפני 2025.

*עדכון זה אינו מהווה חוות דעת או מתן ייעוץ. נוכח מורכבות הנושא אנו ממליצים לעיין בהנחיות מס הכנסה עצמן ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי או מיסויי לגבי הנסיבות הספציפיות. 

אנו עומדים כמובן לרשותכם, בכל הנוגע לייעוץ וסיוע בהגשת הדיווחים הדרושים. 

העדכון נכתב ע"י עו"ד אמיר זולטי, שותף וראש תחום היי טק במשרדנו.