שינויים בדין בעניין מתן ייפוי כוח באגודה שיתופית

עדכון לקוחות

ללקוחותינו וידידינו שברחבי המיגזר הקואופרטיבי,נבקש להביא לידיעתכם כי ביום 01.09.2024 פורסם ב"רשומות" צו כללי בחתימת שר הכלכלה, שעניינו הצבעה באמצעות מיופה כוח, ושתוצאתו שינוי נרחב ביחס למצב הקיים בהקשר זה.
בקצרה נציין כי המצב המשפטי ששרר עד כה בענין זה נקבע בצו דומה, שניתן בשנת 1968 ("הצו הקודם"). במסגרת הצו הקודם הורה השר כי את סעיף 16(2) לפקודה יראו כאילו נאמר בו; "מותר יהא לחבר באגודה למנות את בן-זוגו כמורשהו באסיפה כללית של האגודה". היינו: חבר רשאי לייפות את כוח בן זוגו להצביע בשמו באסיפה כללית.
 
כאמור, בימים אלה ניתן ע"י השר צו חדש ("הצו החדש"), המורה על תיקונו של הצו הקודם, באופן שחלף ההוראה הקודם (שהתירה למנות בן זוג בלבד) יראו את סעיף 16(2) כמי שנאמר בו כי – "מותר יהא לחבר באגודה לייפות בכתב את כוחו של קרובו כמורשהו באסיפה הכללית של האגודה, ובלבד שקרובו הוא בגיר כמשמעותו בסעיף 3 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב-1962, וכל זאת לתקופה שלא תעלה על שנה אחת ממועד מתן ייפוי הכוח; ייפוי הכוח, כאמור, יוצג ליושב ראש האסיפה לפני פתיחת כל אסיפה; לענין זה "קרוב" – בן זוג או בת זוג, אח או אחות, הורה, הורי הורה או צאצא". ובמילים פשוטות: חבר רשאי להפקיד את זכות ההצבעה שלו באסיפה בידי כל מי שהוא "קרוב" לו, ובלבד שמלאו לו 18 שנים. ייפוי הכוח חייב להינתן בכתב, תוקפו מוגבל לשנה, ויש להציגו ליו"ר האסיפה לפני כל אסיפה.ראוי לציין כי תוקף הצו החדש הוא עד 01.08.2025 בלבד, ולמן אותו יום לא ניתן יהיה עוד לפעול בהתאם לאמור בו וכל ייפוי כוח שניתן מכוחו יפקע – אלא אם יאריך השר את תוקפו בצו נוסף.
הוראות הצו החדש מעוררות לא מעט דילמות. כך, למשל, האם מיופה הכוח חייב להיות חבר באגודה; מה הדרך לביטול ייפוי הכוח ועד מתי ניתן להודיע על הביטול;   מה קורה במקרה בו מוגשים שני ייפויי כוח בחתימת אותו חבר;    האם מיופה הכוח יכול לייפות את כוח קרובו להצביע בשמו ובשם מייפה הכוח המקורי;   מה קורה בנסיבות של אובדן כושר, ובמיוחד בנסיבות בהן קיים גם מיופה מכוח ייפוי כוח מתמשך;  מה הזיקה בין הוראה זו לבין הוראת הפקודה האוסרת על חבר לייצג יותר משני חברים אחרים;  האם מגבלה זו חלה גם על מי שאינו חבר;   ועוד כיו"ב.
בה בעת, הצו החדש מחייב את האגודות להיערך במישור האופרטיבי ולגבש עמדה ביחס לשורה של היבטים תפעוליים כגון; האם נדרשת חתימה על פורמט אחיד של ייפוי כוח שתקבע האגודה, האם נדרש למסור ייפוי כוח מקורי, למי מוסרים ומהו העיתוי לכך, איך ואיפה נשמרים ייפויי הכוח, ולכמה זמן, איך מיישמים את ההרשאה באסיפה בהיוועדות חזותית, ועוד.לא זה המקום לדון בשאלות אלה, ובעוד כדוגמתן, ברם אנו מבקשים להסב את תשומת הלב לכך שגלום בהן פוטנציאל לא מבוטל לחילוקי דעות ואף לעימותים ולטענות כנגד תוקפה של ההצבעה, ומוטב להימנע מכך. משכך, אנו ממליצים לכל אגודה להקדים תרופה למכה, ולמצות בעוד מועד את בירור כל ההיבטים הרלבנטיים, תוך קביעת הכללים והסדרים שיחולו אצלה בהקשר זה, ופירסומם לציבור החברים.

בשאלות ובירורים בעניינים אלו, כמו גם בכל ענין אחר, ניתן לפנות אל צוות מחלקת אגודות שיתופיות, ההתיישבות והחקלאות של משרדנו