ביום 22.12.24 פירסמה הרשות להגנת הפרטיות (להלן: "הרשות") את הנחיית הרשות להגנת הפרטיות מס' 2/2024 בנושא העברת בעלות במאגר מידע לפי חוק הגנת הפרטיות (להלן: "ההנחיה"). ההנחיה מתייחסת לשינוי בזהות בעל המאגר, לרבות במקרים כגון: מיזוג חברות, מכירת החברה או העסק או כינוס נכסים.
ברקע לפרסום ההנחיה, הרשות מדגישה כי שינוי בזהות בעל מאגר המידע עשוי להיות משמעותי ביותר עבור נושאי המידע ולהשפיע על זכויותיהם. ככלל, כל שימוש במידע צריך להיעשות למטרה שלשמה נאסף המידע גרידא, וכל שינוי במטרת השימוש, או הרחבת מטרת השימוש למטרות נוספות, כפופים להסכמה מדעת ומראש של נושאי מידע. בין היתר, לשינוי זהות בעל מאגר מידע יכולה להיות חשיבות מבחינת נושא המידע במצבים בהם זהותו היוותה שיקול משמעותי לעצם הסכמת נושא המידע לאיסוף המידע על אודותיו ולעיבודו. לכן, בפרט במקרים של יחסי אמון מיוחדים יש לאפשר לנושאי המידע לבחון מחדש את הסכמתם להמשך שמירת המידע במאגר והשימוש בו.
במקרה שבו תנאי שמירת המידע, מטרות השימוש, אופן השימוש ותנאי העברת המידע אינם משתנים עם השינוי בבעלות, ניתן ככלל להסתפק בהודעת עדכון בלבד של נושאי המידע בעניין העברת הבעלות, תוך ציון פרטי הזיהוי וההתקשרות של בעל המאגר החדש, על מנת שנושא המידע יוכל לבחור האם להמשיך בהתקשרות עימו. הרשות ממליצה ביחס למקרים כאלו, לכלול את האפשרות של העברת בעלות במאגר ללא שינוי מטרת השימוש בו, כבר בתנאי השימוש או בנוסח כתב ההסכמה המקורית.
לעומת זאת, במקרים בהם מאפייני בעל המאגר החדש שונים בצורה משמעותית מאלה של בעל המאגר המקורי, באופן שיכול להשפיע בצורה ניכרת על זכויות נושא מידע או חורג משמעותית מציפיותיו לגבי נסיבות איסוף המידע והשימוש בו, או במקרה בו יש להניח כי נושא המידע לא היה מתקשר עם בעל המאגר החדש, יש לקבל הסכמת נושא המידע מראש, אף אם אין כל שינוי במטרות השימוש, וזאת אלא אם העברת המאגר נדרשת או מתאפשרת לפי הוראות הדין.
להלן עיקרי ההנחיה כפי שהיא חלה על בעל מאגר המעביר בעלות, ועל בעל מאגר חדש (המקבל בעלות):
– בעל המאגר המקבל רשאי להשתמש במידע שבמאגר אך ורק למטרה המקורית לשמה המידע נמסר, והוא כפוף לכלל החובות שחלו על בעל המאגר המעביר.
– בכל מקרה של העברת בעלות במאגר, על בעל מאגר מעביר או בעל מאגר מקבל, ליידע את נושאי המידע על כך.
– כאשר כתוצאה מהעברת בעלות צפויים שינויים במטרות המאגר ובשימושים שייעשו במידע על ידי בעל המאגר המקבל, העברת הבעלות והשימושים הנוספים ייעשו בכפוף ולאחר קבלת הסכמה מדעת של נושאי המידע (והרשות מציינת בהקשר זה, כי הדרך המיטבית לקבל הסכמה מדעת כאמור הינה במתכונת OPT-IN), תוך קיום חובת היידוע לפי סעיף 11 לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק הגנת הפרטיות").
– כאשר מאפייני בעל מאגר מקבל שונים מהותית מאלה של בעל המאגר המעביר, באופן העלול להשפיע במידה ניכרת על זכויות נושא מידע או חורג מציפיותיו ביחס לנסיבות איסוף מידע ושימוש בו – יש לקבל הסכמה מראש מנושא המידע, אף אם לא חל שינוי במטרות מאגר. לפי ההנחיה, אם לא ניתנה הסכמת נושא מידע – לא יועבר המידע על אודותיו לבעל המאגר המקבל.
– במקרה כזה, בעל המאגר המעביר נדרש לבחון האם קיימת הצדקה להמשך שמירת מידע בנוגע למידע שלא ניתנה הסכמה להעברתו, או שמא מדובר במידע עודף שיש למחקו.
– ככל שלפי סעיף 9(ד) לחוק הגנת הפרטיות מדובר במאגר החייב ברישום, על בעל מאגר או המחזיק בו להודיע לרשם מאגרי המידע על כל שינוי בפרטי המאגר הרשום, כמפורט בסעיף 9(ב) לחוק ובכלל זאת כל שינוי בזהות בעל המאגר.
מועד תחילה: על פי הודעת הרשות, ההנחיה, שפורסמה בעבר כטיוטא להערות הציבור, מתפרסמת כעת בגרסתה הסופית והמחייבת. כלומר, תחולת ההנחיה ממועד פרסומה.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל הנדרש בשאלות הנוגעות ליישום ההנחיה ולבחינת השלכותיה ככל שיידרש.
*העדכון נכתב ע"י עו"ד ורד זליכה, שותפה וראשת תחום סייבר ו AI, בסיועi של דור יוחאי, מתמחה במחלקת טכנולוגיה, מיזוגים ורכישות.
*האמור כאן אינו מהווה חוות דעת או תחליף לייעוץ נקודתי, ואנו ממליצים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ממוקד בנושאים הכלולים בפרסום זה. אנו עומדים לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה.